top of page

5 BELANGRIJKE TIPS OM BLIJVEND AF TE VALLEN!

GELUKKIG NIEUWJAAR!!! Januari. De maand dat veel Nederlanders massaal naar de sportschool rennen en aan hun goede voornemens beginnen. Misschien heb jij ook een lijstje gemaakt met goede voornemens en doelen die je absoluut wilt waarmaken dit jaar. Afvallen staat ieder jaar bij velen op nummer 1. Dit jaar bij 51% van de ondervraagden is dat de prioriteit (bron: RTL Nieuws). Vaak in combinatie met gezond eten en meer bewegen. Herkenbaar?

In de sportclubs is dat goed merkbaar - veel nieuwe leden in januari, volle groepslessen, top! Mensen die ik dan spreek zijn super enthousiast, gemotiveerd en gaan ervoor om overtollige kilo's te verliezen en fitter te worden.


Goed plan!

Allereerst... Ik ben niet zo'n fan van goede voornemens. Waarom niet?

Volgens de dikke Van Dale betekent "VOORNEMEN" - HET PLAN HEBBEN OM...In theorie zou dit dus betekenen dat we een GOED PLAN hebben om af te vallen. Maar we hebben vaak helemaal geen plan! En daar gaat het al fout in mijn optiek. Je hebt bedacht dat je af wilt vallen, misschien heb je ook een idee hoeveel. Maar heb je het ook opgeschreven? Heb je jouw doel concreet gemaakt? Wanneer wil je jouw ideale gewicht bereikt hebben? Hoe sta je er nu voor? Hoe ga je dat doen? Is het realistisch en haalbaar? Wat levert het jou op als je jouw doel haalt? Wat zijn de consequenties als je nu helemaal niets doet? Als je begin vorig jaar ook al een poging hebt gedaan, en het is niet gelukt, waarom dan niet? Wat ga je dit jaar anders doen? Hoe pak je dit nu aan?

Snap je 't? Goede voornemens zijn leuk, maar vaak zijn het slechts intenties en wensen waar uiteindelijk weinig van terecht komt. Wil je echt resultaat? Stel voor jezelf dan concrete, realistische en haalbare doelen. En schrijf het op! Door het op te schrijven leg je een direct link met je hersenen en onthoud je beter wat je hebt opgeschreven. Uiteindelijk moet je wel zelf in actie komen, want die kilo's vliegen er niet vanaf door alleen maar op te schrijven hoeveel gewicht je wilt verliezen.

Zo zie je dat het meteen een heel project wordt en een commitment met jezelf, en niet slechts een vage intentie.

Goed, terug naar de sportschool.... Want ieder jaar neemt de drukte daar vanaf half februari weer af. Mensen hebben gebrek aan motivatie en discipline, resultaten blijven weg, men heeft geen plan en doet maar wat (iets is altijd beter dan niets overigens). En dan zijn er ook nog genoeg excuses te bedenken (laat ik aan jou over) om niet te gaan. Kortom, het is niet vol te houden, na 6 weken al niet! Maar hoe dan wel?


De ideale Wereld

In de ideale wereld laat je het maar 1 keer in je leven uit de hand lopen. Als je het goed aanpakt dan meet je jezelf een gezond leefstijlpatroon aan die je makkelijk je hele leven vol kunt houden - uiteindelijk doe je dat onbewust en kost het je geen moeite. Helaas is de werkelijkheid anders. We willen snel resultaat zien, met zo min mogelijk inspanning en zonder concessies.

Ik weet dat het internet al behoorlijk verzadigd is met artikelen over afvallen. Toch wil ik je een aantal tips geven die je kunnen helpen om echt resultaat te boeken én dat te behouden!


1. Stop met diëten!

Ga niet (weer) diëten of lijnen. Wis dat woord bij voorkeur uit je geheugen. Een dieet is een tijdelijke oplossing en is op lange termijn lastig vol te houden. Ja, je valt misschien wel snel een paar kilo af. Maar je komt daarna weer aan, gegarandeerd. Het is niet ongewoon dat je zelfs meer gaat wegen dan voordat je begon. Dieet is een 'Quick-fix', geen duurzame oplossing om jouw gezondheid en leefstijl te verbeteren. Er zijn ook geen pillen of fitnessapparaten die je in no-time blijvend in shape brengen. Sorry. Ik hoop stiekem dat je al weet dat dit niet bestaat. Denk lange termijn en focus op inzicht in en de verandering van jouw eigen gezondheidsgedrag.

"Een dieet is een tijdelijke oplossing. Ja, je valt misschien wel snel af. Maar je komt daarna weer aan, gegarandeerd."

2. Heb geduld

Heb niet de illusie dat je een week vóór de vakantie nog snel af kunt vallen om er goed uit te zien in de bikini of zwembroek. Je moet echt op tijd beginnen als je de show wilt stelen op Ibiza. De kilo's die je kwijt wilt raken zijn hoogstwaarschijnlijk niet in een week tijd bijgekomen. Ook niet in 8 weken. Realiseer je dat als je gezond en blijvend wilt afvallen, je tijd daarvoor moet maken en nemen. Heb geduld! Je lichaam moet zich kunnen aanpassen, de stofwisseling gaat anders werken en het kost even tijd om om te schakelen van koolhydratenverbranding naar vetverbranding.


"De kilo's die je kwijt wilt raken zijn hoogstwaarschijnlijk niet in een week tijd bijgekomen."

3. De juiste Mindset

Mindset is alles. Dat is je mentale instelling, je denkwijze. Je moet het ten eerste echt willen en je moet weten WAAROM je wilt afvallen?! Je moet het doel dat je wilt behalen al kunnen zien - probeer jezelf voor te stellen hoe het zal zijn en voelen als je het gewenste gewicht zult verliezen. Wat zou je dan doen? Wat betekent dat voor je? Wat voor gevoel krijg je daarbij? Wat heb je daar voor over? En wat ga je doen als het even tegenzit? Zorg dat je in ieder geval antwoorden op deze vragen helder hebt voor jezelf. Je moet het tenslotte zelf doen! Jij! Niemand anders doet het voor je. Zonder de juiste mindset gaat het niet lukken en zul je de resultaten zeker niet behouden.

Bedenk ook waarom je tot 1 januari hebt gewacht en niet eerder in actie bent gekomen.


"Je moet het echt WILLEN en je moet weten WAAROM je wilt afvallen!"

4. Eet voldoende én regelmatig

Van teveel eten kom je aan, dat weten we allemaal. Echter één van de grootste valkuilen is dat men te weinig eet! Gevolg? Laag energieniveau, geen focus, geen zin om te sporten en risico dat je sneller naar ongezonde voeding grijpt.

Met voldoende eten bedoel ik dat je geen honger gaat lijden. Natuurlijk moet je een energietekort creëren om af te vallen, zodat je lichaam de reserves gaat aanspreken, maar door te weinig eten komt de stofwisseling niet op gang en kom je in een soort "spaarstand". Dat doet de smartphone ook als je 'm niet op tijd oplaad - wordt traag, bepaalde functies werken niet, scherm wordt donkerder, enz...

Eet voldoende dus! Zorg dat je weet wat jouw energiebehoefte is en ga iets onder zitten. Je hoeft daarvoor niet de calorieën te gaan tellen. De kracht zit in wat je weet. Door meer groenten, fruit en eiwitrijke voeding (vlees, vis, bonen, tofu, kwark, eieren) tot je te nemen en minder snelle koolhydraten (brood, pasta, rijst, koek, gebak) krijg je sneller en langer een verzadigd gevoel. En stop met suiker! Je hoeft niet op elke verpakking de ingrediënten te gaan bestuderen of daar suiker in zit, want die zit echt overal in. Het gaat erom dat je bewust stopt met eten van dingen waarvan je weet dat daar veel suiker aan toegevoegd is, bijv. koekjes, gebak, snoep, drop, frisdrank, kant en klare maaltijden, chocolade met minder dan 75% cacao.


"Door regelmatig kleine porties te eten voorkom je hoge pieken en dips in je bloedsuikerspiegel. Je hebt dan minder trek in zoetigheid, gaat je beter voelen en hou je de focus op jouw doel."

Eet zoveel mogelijk onbewerkt, puur en natuurlijk. Dus veel groenten en fruit, vetten vis en noten bijvoorbeeld.

Door regelmatig kleine porties te eten voorkom je hoge pieken en dips in je bloedsuikerspiegel. Je hebt dan minder trek in zoetigheid, gaat je beter voelen en hou je de focus op jouw doel.

Met regelmatig bedoel ik 4-6 eetmomenten per dag. Bij voorkeur eet je iets om de 2-3 uur. Ontbijt in ieder geval altijd! En ontbijt goed! Veel eiwitten, gezonde vetten en wat koolhydraten. Je moet nog de hele dag namelijk. Sla het ontbijt NOOIT over! De stofwisseling komt dan niet op gang en je begint de dag al in een "spaarstand". No go!


"Sla het ontbijt NOOIT over!"

5. Beweeg! Maar doe iets wat je leuk vindt!

Beweging is essentieel! Een onderdeel van mijn missie als trainer en coach is je daar bewust van maken. Als je wilt afvallen dan moet je zorgen dat je, behalve iets minder en anders eten, meer energie gaat verbruiken. En dat doe je d.m.v. fysieke activiteit. Dus, kom in beweging! Krachttraining is een goede methode om de stofwisseling een boost te geven en werkt door tot 48 uur na de training!

Onthoud dat elke vorm van lichamelijke activiteit meetelt. Ook de auto iets verder weg parkeren, de fiets pakken of de trap i.p.v. de lift.

Programmeer jezelf om meer te gaan bewegen in ieder geval. Gedragsverandering is één van de pijlers waar ik de focus leg bij persoonlijke coaching van mijn klanten. Kleine veranderingen kunnen echt grote effecten teweeg brengen en door de patronen in jouw gedrag te herkennen, en te doorbreken, voorkom je het jojo-effect.


"Krachttraining is een goede methode om de stofwisseling een boost te geven en werkt door tot 48 uur na de training!"

Kies je om te gaan sporten? Top! Maar zoek dan iets wat je ook leuk vindt om te doen en niet omdat het moet. Als je doet wat je leuk vindt is de kans groot dat je dat langere tijd volhoudt. Is dat hardlopen of wandelen? Prima, doen! Ook al is hardlopen de minst efficiënte manier van trainen bij afvallen. Het gaat erom dat je er plezier in hebt. Het leven is tenslotte bedoeld om het leuk te hebben!Gratis Persoonlijk Coachingsgesprek

Dit zijn natuurlijk algemene tips en die werken voor iedereen!

Wil je met mij persoonlijk in gesprek over afvallen, hoe je dat aanpakt en hoe de juiste voeding en training jou kan helpen om jouw doel te bereiken? Dan is een vrijblijvend coachingsgesprek met mij iets voor jou! Ik help je graag en geef je nog meer tips waar je direct iets aan hebt. Neem contact op voor meer informatie.


Fijne Dag!

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page